Protetiikka

Hammasprotetiikalla tarkoitetaan tuhoutuneen, poistetun tai puuttuvan hampaan korvaamista erilaisten hammasproteesien avulla. Protetiikkaan kuuluvat myös yksittäisten hampaiden vahvistamiseksi tai korjaamiseksi valmistetut, kiinteästi omiin hampaisiin kiinnitettävät kruunut ja laminaatit.

Hampaita voidaan korvata joko kiinteän protetiikan tai irtoprotetiikan avulla.

Kiinteään protetiikkaan kuuluvat kruunut, sillat ja laminaatit. Kruunuja ja siltoja voidaan kiinnittää joko omien hampaiden varaan tai implanttien varaan. Laminaatit kiinnitetään aina ”kuorikoiksi” omien hampaiden päälle.

Hammaskruunut

Hammaskruunulla voidaan korvata hampaan näkyvä osa. Kruunu kiinnitetään hampaan päälle, joten hampaan oman juuren pitää olla kunnossa. Tarvittaessa hammas juurihoidetaan ennen kruunuttamista. Oma hammas hiotaan pilarin muotoiseksi ja kruunu liimataan tämän pilarin päälle vahvistamaan hammasta. Kruunuja voidaan valmistaa sekä etu- että takahampaisiin. Myöskin implantin päälle voi valmistaa kruunun, tällöin puhutaan implanttikantoisesta kruunusta.

Hammassillat

Hammassillalla tarkoitetaan omien hampaiden päälle tehtävää kiinteää proteettista ratkaisua, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuvat hammas. Omat hampaat hiotaan puudutuksessa pilareiksi ja hammassilta kiinnitetään pilarien päälle pysyvästi kiinnityssementillä. Hammaslaboratorio valmistaa sillan ja tämän ajan asiakkaan hampaat suojataan väliaikaisella sillalla, joten ilman hampaita ei hoidon aikana tarvitse olla.

Irtoprotetiikka

Irtoprotetiikalla tarkoitetaan irroitettavia proteeseja eli kokoproteeseja, osaproteeseja tai rankaproteeseja. Proteeseja voidaan myös kiinnittää omiin hampaisiin tai implantteihin erilaisten kiinnikkeiden avulla.

Osaproteesit ovat varteenotettava ratkaisu silloin, kun asiakkaalta puuttuu osa hampaista. Materiaaleina käytetään joko akryyliä tai metallia riippuen asiakkaan omien hampaiden kunnosta, niiden määrästä ja purennasta.

Akryylistä valmistettu osaproteesi istutetaan suoraan suun limakalvolle myötäilemään omien hampaiden ienrajoja. Se peittää usein suurimman osan suulaesta, jolloin siihen totuttelu saattaa kestää kauemmin kuin metalliseen osaproteesiin. Akryylinen osaproteesi on metallista osaproteesia edullisempi ratkaisu korvata puuttuvat hampaat.

Metallinen osaproteesi eli rankaproteesi, valetaan yksilöllisesti kobolttikromista ja se tukeutuu tukevasti omiin hampaisiin. Etuna on myös metallin kestävyys jolloin proteesista voidaan tehdä mahdollisimman siro. Tämä mahdollistaa sen, ettei suulakea tarvitse kokonaan peittää, jolloin proteesiin totutteluaika voi olla lyhyempi kuin akryyliosaproteesissa.